poratujcie: Poratujecie w zadaniu? W prostokacie przekątna o dł.4 cm tworzy z krotszym bokiem kat 70
stopni. Oblicz pole prostokata.
8 lis 17:09
coco:
Musisz narysować rys.

i trzeba znac def. funkcji trygonom. ( to takie banalne ,że śmech

)
b ---krótszy bok a --dłuższy bok d -- przekatna
P = a*b
cos α = b/d sin α = a/d
b = d * cosα a = d * sinα
b = 4 *cos 70
0 a = 4 * sin 70
0
b = 4* 0, 94 a = 4 * 0,34
pomnóz to oblicz a i b
pole oblicz w/g wzoru

8 lis 17:58
poratujcie: czy wynik pola to 5.11? czy cos popitoliłam?
8 lis 18:39
coco:
b = 3,76 a = 1,36
P = 5,11 cm
2
8 lis 19:23
poratujcie: dzieki o panie

)))))))))))
8 lis 20:14