.
Roksana: funkcja f jest określona wzorem f(x) u√3x +2 wyznacz wzór funkcji liniowej g której wykres
a)jest równoległy do wykresu funkcji f i przechodzi przez punkt P (√3; −2)
b)przechodzi przez punkt P (7;−1 1/2) i przecina oś y w tym samym punkcie co wykres funkcji f
6 mar 20:51
Janek191:
Napisz jeszcze raz funkcję f
6 mar 21:20
Roksana: f(x) =√3x +2
6 mar 21:30
Janek191:

f(x) =
√3 x + 2
a)
g(x) =
√3 x + b i P =(
√3 , − 2)
więc
− 2 = p{3]*
√3 + b ⇒ − 2 = 3 + b ⇒ b = − 5
Odp. g(x) =
√3 x − 5
==================
Patrz też na wykresy
7 mar 08:27
Janek191:

f(x) =
√3 x + 2
więc
f(0) = 2 R = ( 0, 2) P = ( 7, − 1,5)
zatem
| | −1,5 − 2 | | −3,5 | |
a = |
| = |
| = − 0,5 |
| | 7 − 0 | | 7 | |
y = −0,5 x + k oraz R = ( 0, 2)
więc
2 = −0,5*0 + k ⇒ k = 2
Odp. y = −0,5 x + 2 lub g(x) = −0,5 x + 2
===================================
Patrz też na wykresy
7 mar 08:34
Janek191:
Na I wykresie zamiast h powinno być g
7 mar 08:38