Ciag arytmetyczny z parametrem
Hebek: dla jakich wartosci parametru p pierwiastki równania x
3 − (2p+4)x
2 + (p
2 + 4p)x= 0
są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
wyłaczam x przed nawias a potem nie wiem jak uprościć to wyrażenie

mogę prosić jakąś pomoc?
6 mar 19:08
Janek191:
x*( x
2 − ( 2p + 4) x + p
2 + 4 p ) = 0
x = 0
Δ = ( 2 p + 4)
2 − 4*1*(p
2 + 4p) = 4 p
2 + 16 p + 16 − 4p
2 − 16 p = 0
6 mar 19:30
Pytanko: A co się stało z tą 16 Janku ?
6 mar 19:34
Janek191:
Zgubiłem

Δ = 16
| | 2 p + 4 − 4 | | 2 p + 4 + 4 | |
x = |
| = p lub x = |
| = p + 4 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. Dla p = 4
===========
6 mar 19:38
Pytanko: czyli gdy x=p to ciąg jest stały ?
6 mar 19:40
Janek191:
Dla p = 4 mamy ciąg
0,4,8
6 mar 19:43
Pytanko: Ale możesz mi wytłumaczyć, skąd to wynika, bo nie widzę tam nigdzie p=4 ?
6 mar 19:44
Pytanko: p=x−4 ?
6 mar 19:46
Janek191:
x1 = 0 x2 = p x3 = p + 4
x2 − x1 = x3 − x2
p − 0 = p + 4 − p
p = 4
6 mar 19:46
Pytanko: Dzięki !
6 mar 19:48
diy: a co na to Edek−
hebek
8 mar 13:17
Antonni: I tak oto mamy nastepnego bohatera w sieci
11 mar 19:35