matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyazaniie lo pod
mat1510:
Wykaż,że suma kwadratów dwóch kolejnych liczby naturalnych jest liczbą nieparzystą. (n+1)
2
+(n+2)
2
=2n
2
+6n+5=2n
2
+6n+2+3=2(n
2
+3n+1)+3 →→→ czy wykazałem
6 mar 19:07
Zdzisław:
nie prościej by było: n
2
+ (n+1)
2
?
6 mar 19:30