Pochodna z sin^2(x)
takijeden: Dlaczego przy obliczaniu pochodnej z sin
2(x) nie można tego rozpisać na sin(x)*sin(x) i
skorzystać ze wzoru (f*g)'=f'g+fg'?
Wnioskuję, że tak nie można, ponieważ wychodzi mi inny wynik niż powinien
6 mar 18:57
Adamm: (sin2x)'=sinx*cosx+sinx*cosx=2sinxcosx=sin(2x)
(sin2x)'=2sinxcosx
to samo jak gdybyś użył pochodnej funkcji złożonej
6 mar 18:59
takijeden: Teraz zauważyłem, że ja zamiast obliczyć w programie pochodną to scałkowałem sin2(x).
Czyli jednak podany przeze mnie wzór tutaj ma zastosowanie.
6 mar 19:09