matematykaszkolna.pl
książki Adamm: mam do wyboru 2 książki jedna z nich to "Kurs analizy matematycznej" L. Schwartz druga to "Zarys teorii równań całkowych i równań różniczkowych cząstkowych" J. Wolska−Bochenek, A. Borzymowski, J. Chmaj, M. Tryjarska może ktoś poleca którąś z tych książek? mogę wybrać jedynie jedną
6 mar 18:45
Kacper: Chcesz kupić ?
6 mar 19:28
Adamm: nie, muszę wybrać jedną z nich mój nauczyciel już ich nie potrzebuje więc chce mi jedną z nich oddać
6 mar 19:32
Janek191: Raczej L. Schwartza.
6 mar 19:35
Adamm: właśnie myślałem nad pierwszą książką wydaje mi się że ta druga jest bardzo zaawansowana (po spisie treści) i nie będę mógł jej przeczytać przez długi czas dziękuję za sugestie
6 mar 19:42
b.: "Kurs analizy matematycznej" L. Schwartza jest książką b. trudną i niewdzięczną w lekturze. Nie polecam. Tytuł może być mylący, trzeba się dość dobrze orientować, żeby coś zrozumieć (np. zaczyna się od topologii, której używa się później). Zasadniczo uważam, że to taka książka dla nikogo: sformułowania są w przesadnej ogólności, z ciężką notacją; na podręcznik się nie nadaje. Jeśli lubisz wyjaśnienia tego typu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_uwik%C5%82ana to książka może Ci się spodobać emotka Ale drugiej książki nie znam, więc w sumie nie wiem, którą lepiej wybrać emotka
7 mar 00:21
Adamm: cóż, nie lubię, ale też nie lubię zbytniej wolności w tłumaczeniach więc myślę że będzie ok jeśli chodzi o ogólność, myślę że to książka dla mnie, sam nie uczę się dla celu tak więc, panu również dziękuję, chyba jednak się zdecyduję na tą książkę
7 mar 00:32