Oblicz pole trapezu, mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c,d
michał:
Oblicz pole trapezu, mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c,d
a) a=15 cm, b=9 cm, c=d=5 cm
b) a=44 cm, b=16 cm, c=17 cm, d=25 cm
6 mar 18:23
michał: proszę o pomoc
6 mar 18:30
Janek191:

a)
Z tw. Pitagorasa
h = 4
Pole trapezu
P = 0,5*( 15 + 9)*4 = 48 [cm
2]
6 mar 19:59
Janek191:

b)
Mamy x + y = 28 ⇒ y = 28 − x
x
2 + h
2 = 17
2 = 289
y
2 + h
2 = 25
2 = 625
−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
y
2 − x
2 = 336
( 28 − x)
2 − x
2 = 336
784 − 56 x + x
2 − x
2 = 336
56 x = 448
x = 8
====
y = 20
======
oraz
h
2 = 17
2 − x
2 = 289 − 64 = 225
h = 15
======
Pole trapezu
P = 0,5*( 44 + 16)*15 = 450 [cm
2]
================================
6 mar 20:09