G
1q: Promienie trzech metalowych kul tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma promieni tych kół
wynosi 18 kulę przetopiono i stałego otrzymanego metalu uformowano jedną kulę. O ile promień
otrzymanej kuli jest większy od promienia największej z trzech danych kul
6 mar 18:05
Pytający:
a
1+(a
1+r)+(a
1+2r)=18, r=2
3a
1=18−6
a
1=4 (promienie: 4, 6, 8)
R − promień nowej kuli
| 4π | | 4π | | 4π | | 4π | |
| 43+ |
| 63+ |
| 83= |
| R3 |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
64+216+512=R
3
R=
3√792=2
3√99
Jest większy o 2
3√99−8≈1,25.
6 mar 18:23