matematykaszkolna.pl
Wysokość ostrosłupa, trójkąty podobne Ith: rysunekWitam, mam problem z następującym zadaniem, a konkretnie ze zlokalizowaniem błędu w rozumowaniu. "Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości 2. Wszystkie ściany boczne są równoramiennymi trójkątami prostokątnymi. Punkt P, zsoatł wybrany wewnątrz ostrosłupa w ten sposób, że wysokości ostrosłupów ABDP, BCDP, ACDP, ABCP opuszczone z wierzchołka P mają tę samą długość H. Oblicz H." Opiszę rysunek poniżej, aby go nie zaciemnić: podstawa ABC, wierzchołek D spodek wysokości O spodek wysokości ściany bocznej K Punkt P obrany na wysokości tego ostrosłupa oraz punkt P1 zlokalizowany na wysokości ściany bocznej (pod kątem prostym) po obliczeniach: krawędź ostrosłupa 1 |OK|=6/6 |DK|=2/2 |DO|=3/3 trójkąty DOK i PP1D są podobne z cechy kkk więc P1P/DP=OK/DO PP1 stanowi jednocześnie wysokość trójkąta DOK opuszczoną na bok DK Z równości pól: OK*DO*1/2=DK*P1P*1/2 P1P=1/3 tu pojawia się problem, ponieważ w oficjalnym zadaniu PP1=H=(3−3)/6 Będę wdzięczna za oświecenie mnie, bo sama uwikłałam się w swoim rozumowaniu i nie jestem w stanie odnaleźć tak zwanej "dziury w całym"
6 mar 17:39
Mila: rysunek Z treści wynika, że 1) H=r − promień kuli wpisanej w ten ostrosłup Związek V i r :
 1 
V=

*r*P
 3 
P− pole pow. ostrosłupa 2)Ten ostrosłup możesz potraktować jako odcięte naroże sześcianu
 1 1 1 
V=

*(

*1*1)*1=

3 2 6 
3)
 (2)2*3 1 
P=

+3*

*1*1
 4 2 
 3+3