Zadanie konkursowe z etapu szkolnego
Radek: Uzasadnij że liczba zapisana w postaci: 730−8*720+15*710 jest podzielna przez 56
6 mar 17:38
Radek: Uzasadnij że liczba zapisana w postaci: 730−8*720+15*710 jest podzielna przez 56
6 mar 17:40
Adamm: 730−8*720+15*710=710(720−8*710+15)=
=710(710−3)(710−5)
56=23*7
wystarczy udowodnić że liczba dzieli się przez 23 bo przez 7 dzieli się na pewno
zauważ że ostatnie cyfry 710−5 to 44 zatem dzieli się przez 4
również 710−3 dzieli się przez 2
zatem cała liczba dzieli się przez 56
6 mar 17:45
Radek: Dzięki wielkie teraz nabrało to sensu ^^ Mógłbyś jeszcze mi powiedzieć w jaki sposób udało Ci
się tak fajnie zamienić ten nawias na 2 iloczyny? Jest na to jakaś metoda?
6 mar 17:51
Adamm: podstaw x=710 dostajesz
x2−8x+15
teraz sprowadzając do postaci iloczynowej mamy (x−3)(x−5)
wystarczy teraz wrócić do 710
6 mar 17:54
Radek: Dzięki wielkie jeszcze raz teraz już rozumiem
6 mar 17:57
Adamm: jeśli chodzi o podzielność 710−5 przez 4
można to zrobić bardzo łatwo zauważając że ostatnie 2 cyfry 7n powtarzają się okresowo
07, 49, 43, 01
6 mar 17:57