Czy to jest dobrze rozwiązane?
Paula: Miałam dzisiaj kartkowe z takim zadaniem:
Uprość:
3log
8 3 − log
8 2 + 2log
8 16
I tak to zrobiłam:
3log
8 3 − log
8 2 + 2log
8 16 = log
8 27 − log
8 2 + log
8 256 = log
8 (
272 * 256) =
log
8 3456
Czy to jest dobrze rozwiązane?
6 mar 17:38
Pytający: Policzone jest dobrze.
Acz czy jest to uproszczone to kwestia interpretacji.
| | 3log23 | | 162 | |
3log83−log82+2log816= |
| +log8 |
| = |
| | log28 | | 2 | |
| | 3log23 | | log227 | | 7 | |
= |
| + |
| = |
| +log23 |
| | log28 | | log28 | | 3 | |
6 mar 17:54
Paula: Ok, to zobaczymy, jak to zostanie zinterpretowane
6 mar 17:59
Pytający: Polecenie typu "i weź tu się nie kłóć". Miałaś 3 logarytmy... masz 1. Uprościłaś? Uprościłaś.
6 mar 18:02
Paula: Aż taki "czepialski" CHYBA nie jest, najwyżej się będę kłócić, a co
6 mar 18:06