Obliczanie współczynnika dwumianowego
SEKS INSTRUKTOR : Mam problem z obliczaniem współczynnika dwumianowego. Proszę o rozpisanie krok po kroku jak to
się robi.
6 mar 17:11
Adamm: zakładamy że n≥1
| | (2n)! | | 2n*(2n−1)(2n−2)(2n−3) | | n(n−1)(2n−1)(2n−3) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4!*(2n−4)! | | 24 | | 6 | |
6 mar 17:15
Adamm: zakładamy że n≥2 **
6 mar 17:16
Mila:
| | (2n−4)!*(2n−3)*(2n−2)*(2n−1)*2n | |
= |
| = |
| | (2n−4)!*2*3*4 | |
| | (2n−3)*(n−1)*(2n−1)*n | |
= |
| |
| | 6 | |
6 mar 17:18
SEKS INSTRUKTOR : Adamm czemu w mianowniku jako (2n)! rozpisałeś tylko 4 liczby? O co tutaj chodzi?
6 mar 17:25
Adamm: patrz post Mili
silnia to pojęcie ściśle rekurencyjne
n!=n*(n−1)! dla n≥1
1 dla n=0
6 mar 17:27
Mila:
10!=1*2*3*4*5*6*7*8*9*10= można to zapisać np. tak
=7!*8*9*10
w zależności od potrzeb.
6 mar 18:14