funkcja liniowa
Maciek: przedyskutuj liczbę rozwiazan rowniania ze względu na wartosc parametru
b2x=3x
6 mar 16:47
Krzysiek: b2x−3x=0
x(b2−3)=0
jesli b2=3 to jest nieskonczenie wiele rozwiazan
jesli b2!=3 to jest tylko jedno rozwiazanie
6 mar 16:53
Adamm: b2x=3x ⇒ x=0 ∨ b2=3
jeśli b2=3 to dostajemy 3x=3x co jest tożsamością
więc dla b2=3 mamy nieskończenie wiele rozwiązań, dla b2≠3 mamy jedno rozwiązanie
6 mar 16:53
Maciek: tyle wiem, ale co dalej
6 mar 16:55
Adamm: "przedyskutuj liczbę rozwiazan rowniania ze względu na wartosc parametru"
6 mar 16:58
Maciek: a ja to zapisać symbolami a nie słownie?
6 mar 17:38
Adamm: wymyśl własne
6 mar 17:47