matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mam takie zadanie i prosze o rozwiazanie z dokladnym opisaniem
kamilka :
Oblicz sumę S20 ciągu arytmetycznego; 3, 8, 13,18, . . .
6 mar 15:53
kamilka :
tyla mam i nic nie wiem
6 mar 15:54
Jerzy:
a
1
= 3 r = 5 a
20
= 3 + 19r
a
1
+ a
20
S
20
=
*20
2
6 mar 15:55
yht:
n=20 a
1
=3 a
2
=8 r=a
2
−a
1
r=8−3 r=5 S
20
=?
2a
1
+(n−1)*r
S
n
=
*n
2
2*3+(20−1)*5
S
20
=
*20
2
6+19*5
S
20
=
*20
2
6+95
S
20
=
*20
2
101
S
20
=
*20
2
S
20
=
1010
6 mar 15:56
Olek:
ojej dziekuje wam
6 mar 16:04