Prawdopodobieństwo
XZ: Proszę o pomoc
W pierwszej urnie jest dwa razy więcej kul białych niż czarnych, natomiast w drugiej urnie trzy
razy więcej kul czarnych niż białych. Z każdej z tych urn losujemy po jednej kuli, a następnie
z tych dwu kul losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała.
19 sty 17:52
sc: XZ, Twoje zadanie napotkało swoisty mur

wylosowanie z urny 1 kuli bialej = 2/3
czarnej = 1/2
wylosowanie z urny 2 kuli białej = 1/4
czarnej=3/4
mamy możliwość uzyskania 3 par
biała+czarna, 2 białe, 2 czarne
19 sty 18:09
sc: bodaj to będzie:
1/2 * (2/3 + 1/4) =11/24
19 sty 18:22
sc: może się nie pomyliłam
19 sty 18:22
XZ: Dobrze dobrze jest, tylko wytłumacz mi skąd ta 1/2
19 sty 20:50
XZ: Może nie skąd, ale dlaczego razy ta 1/2 jak to jest czarna kula xD
19 sty 20:54
XZ: a już wiem.
19 sty 20:59