.
Maciek: Funkcja f(x)=−(x−2)(x+4) jest malejąca w przedziale ... prosze o wytłumaczenie
6 mar 15:52
Jerzy:

I gdzie maleje ?
6 mar 15:58
Maciek: Od {−4,+nieskończoności )?
6 mar 16:08
yht:
nie.. maleje w przedziale (−1,+∞).
−1 dlatego, że tutaj liczy się p, czyli pierwsza współrzędna wierzchołka W=(p,q)
6 mar 16:24
Adamm: a nawet <−1;∞)
6 mar 16:28
yht:
| | x1+x2 | |
warto pamiętać wzór p= |
| |
| | 2 | |
(nie ma go w tablicach!)
6 mar 16:31
Roksana: Czyli zamknięty czy otwarty zbiór?
6 mar 18:55
Adamm: jak chcesz to możesz nawet podać <0;1> i źle nie będzie
6 mar 18:57
Roksana: tylko że jak jest spr na A,B,C,D to robi różnice
6 mar 19:00
Adamm: nie robi
6 mar 19:01
Roksana: Czyli (−∞;−1> a <−1;∞) nie robi różnicy ?
6 mar 19:04
Roksana: ?
6 mar 20:31
Jerzy:
To dwa różne przedziały
W przedziale (−∞;−1) f. rośnie
W przedziale (−1;+∞) f.maleje
6 mar 20:35