dzielenie wielomianu
Jasiek223: Dla pewnej wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=8x8+6x6+4x4+2x2+m przez x−2 jest równa 2014.
Ile wynosi reszta z dzielenia wielomianu W przez 2x+4?
Wiem, że rozwiązanie już było, ale nie do końca rozumiem.
Ja rozwiązałem tak:
W(x):(x−2) = P(x)+2014
2x+4 = 2(x+2)
W(x):(x+2) =W(x−2) bo potęgi są parzyste
W(x):2(x+2) = 12(P(x)+2014) = 12P(x) + 1007 reszta = 1007
Poprawna odpowiedź to 2014, dlaczego nie bierzemy po uwagę tej dwójki?
6 mar 15:40
yht:
W(x):(x−2) = P(x)+2014
nie możesz tak zapisać bo przy takim zapisie 2014 nie oznacza reszty z dzielenia
Powinno być tak:
| | 2014 | |
W(x):(x−2) = P(x) + |
| i teraz mnożysz stronami przez (x−2) |
| | x−2 | |
W(x) = P(x)*(x−2) + 2014
W(2) = ...
spróbuj dokończyć
6 mar 15:53