Liczby
Maturzystka: Liczba √4−1 * 8 23 jest równe wytłumaczy ktoś?
6 mar 15:39
yht:
zapisz wszystko w postaci potęgi 2
6 mar 15:40
Jerzy:
| | 1 | | 26 | | 26 | | 13 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | |
6 mar 15:42
Maturzystka: Nie rozumiem jak xd w temacie sensie że za potęgi mam 2 wpisać xd ?
6 mar 15:42
Maturzystka: Ale tam jest 8 do potęgi 2/3
6 mar 15:44
yht:
4 i 8 najpierw zapisz jako potęgi dwójki
6 mar 15:45
Maturzystka: (22)−1? W ten sposób?
6 mar 15:48
yht:
tak, i to samo z 8
6 mar 15:48
Jerzy:
= (4−1)1/2 * (23)2/3 = (2−2)1/2*22 = 2−1*22 = 2
6 mar 15:49
Maturzystka: A ok dzięki @yht
6 mar 15:55