matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierównosci wymierne
monia:
pomocy
x
2
−4
≤0
x
2
−5x
z wykresem paraboli
19 sty 17:51
mi:
Dziedzina x
2
−5x≠0⇒x≠0 i x≠5
(x−2)(x+2)
≤0
x(x−5)
zatem mamy miejsca zerowe x=2, x=−2, x=0, x=5 i rysujemy, mamy rozwiązanie x∊<−2,0)∪<2;5)
19 sty 19:02
mi:
mała pomyłka z lewej strony powinno być −2 na wykresie...sorki
19 sty 19:03