prosze o pomoc
kamilka : witam .mam rownanie 2x
2−4x=−2
delta mi wyszla .0. x1 =1 x2= −1
a w sprawdzeniu jednym 8 i jakie mam odpowiedzi napisac bo sama nie wiem czy dobrze
zrobilam.
6 mar 13:43
Jerzy:
x = 1 ( jedyne rozwiązanie)
6 mar 13:44
5-latek: 2x2−4x+2=0
2(x−1)2=0
Oj kamilko jesli delta wychodzi 0 to jest jedn podwojny pierwiastek nie moze byc (−1) i 1 .
6 mar 13:46
Jerzy:
2x2 −4x + 2 = 0 ⇔ 2(x2 − 2x +1) = 0 ⇔ 2(x−1)2 = 0 ⇔ x − 1 = 0 ⇔ x = 1
6 mar 13:46
kamilka : acha czyli to jest dobrze tylko pisze to rozwiazanie z obliczona x ktory wynosi 1 .Nie wiem do
ktorego momentu mam napisac w zwszycie to zadanie
6 mar 13:53
Janek191:
2 x2 − 4 x = − 2
2 x2 − 4 x + 2 = 0 / : 2
x2 −2 x + 1 = 0
(x − 1)2 = 0
x − 1 = 0
x = 1
=====
6 mar 13:59
kamilka : acha dziekuje a jeszcze prosze o sprawdzenie x
2+4x=−5 to tu mi wyszla delta =−4 to
jest to rozwiazanie sprzeczne czy tak to sie pisze

?
| | 1 | |
i druga nierownosc 6x2=−3x to tu mi wyszlo delta =3 x1=− |
| x2= 0 |
| | 2 | |
ale sie nameczylam zeby tu to napisac

dziekuje za pomoc
6 mar 14:07
Jerzy:
1) x
2 + 4x + 5 = 0 Δ < 0 ( brak rozwiązań)
| | 1 | |
2) 6x2 + 3x = 0 ⇔ 3x(2x + 1) = 0 ⇔ x = 0 lub x = − |
| |
| | 2 | |
6 mar 14:09
kamilka : dziekuje bardzo
6 mar 14:11