oblicz
frozen123: W trojkat prostokatny wpisano kolo punkt stycznosci dzieli przeciwprostokatna na odcinki o
dlugosciach 12 i 5. Oblicz obwod tego koła.
6 mar 12:15
Jerzy:

Oblicz r i po zadaniu.
6 mar 12:21
frozen123: 122+122=52
coś takiego wiem że źle
6 mar 12:31
Jerzy:
(r+5)2 + (r+12)2 = 172
6 mar 12:32
frozen123: 25+144=289
6 mar 12:35
Jerzy:
Nie.
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
6 mar 12:36
frozen123: Czemu tak?
6 mar 12:38
Jerzy:
A jak inaczej obliczysz r ?
6 mar 12:39
frozen123: (5+12)2=52+2x5+12 + 122 tak?
6 mar 12:39
Jerzy:
Oprzytomniej... (r+5)2 = r2 + 10r + 25
6 mar 12:41
frozen123: teraz to juz naprawde nie mam pomyslu
6 mar 12:42
Jerzy:
r2 + 10r + 25 + r2 + 24r + 144 = 289
6 mar 12:44
frozen123: i tyle?
6 mar 12:49
Jerzy:
Nie potrafisz rozwiązać równania kwadratowego ?
6 mar 12:50
5-latek: 2r
2+34r−120=0 (dziele przez 2
r
2+17r−60=0
Δ= 17
2−4*1*(−60)=289+240= 529
| | −17−23 | |
r1= |
| <0 (nie spelnia warunkow zadania |
| | 2 | |
| | −17+23 | |
r2= |
| = 3 >0 spelnia warunek |
| | 2 | |
WIdzisz
Jerzy 
umiem .
Witaj
6 mar 13:02
Jerzy:
Witaj
6 mar 13:03
frozen123: dzięki
6 mar 13:26