Prawd całkowite + bayes
Kuba: Mam takie zadanie:
Rozważmy zadanie zdiagnozowania choroby D na podstawie objawów A i B. Dane historyczne
wskazują, że przy chorobie D objaw A obserwuje się w 60% przypadków, a objaw B w 20%
przypadków. Przy braku choroby D objaw A jest obserwowany w 30% przypadków, a objaw B w 80%
przypadków. Na D choruje 10% populacji. Jakie jest prawdopodobieństwo, że chorujesz na D
jeżeli masz objaw A, ale nie masz objawu B? Pokaż w jaki sposób je obliczyłeś.
Zapisuje sobie co mam:
P(A|D)=0.6
P(B|D) =0.2
P(A|~D)=0.3
P(B|~D)=0.8
P(D)=0.1
Potrzebuję: P(D|(A~B)) czyli P(D) * P((A~B)|D)) / P(A~B)
Rozbijam górę: P(D) * P(A|D) * P(~B|D) / P(A~B) (nie jestem pewien, czy mogę)
Zostaje mi znalezienie dołu: P(A~B)
No to trzaskam całkowite:
P(A~B) = (A|D) * P(~B|D) * P(D) + P(A|~D) * P(~B|~D) * P(~D)
Podstawiam co mam: P(A~B) = 0.6 * 0.1 * P(~B|D) + 0.3 * 0.9 * P(~B|~D)
I nie wiem jak policzyć te dwie rzeczy: P(A~B) i P(~B|~D). To jest pewnie z jakiegoś proste
przekształcenia. Pomoże ktoś?
6 mar 11:57