oblicz
frozen123: 1.Wiedząc,że alfa i beta są miarami kątów ostrych trójkąta prostokątnego i sin alfa=5/13
,oblicz wartość wyrażenia pierwiastek 1−sin2 beta + tg alfa x tg beta.
6 mar 11:22
Jerzy:
I w czym problem ?
6 mar 11:24
frozen123: Dla mnie to trudne jest.
6 mar 11:26
Jerzy:
6 mar 11:26
Jerzy:
A teraz ?
6 mar 11:26
frozen123: twierdzenie pitagorasa?
6 mar 11:30
frozen123: ale czemu tam jest 5,13 i 12 jak w zadaniu nie ma
6 mar 11:33
Jerzy:
Po co ?
Z rysunku odczytaj wartości: sinβ , tgα , tgβ , potem podstaw do wzoru i licz.
6 mar 11:33
Jerzy:
Przyprostokątna: b = 12 obliczona z tw. Pitagorasa.
6 mar 11:33
frozen123: a no tak
6 mar 11:45
frozen123: 122+52=132
144+25=169
169−169=0
coś takiego?
6 mar 11:52
Jerzy:
x2 + 52 = 132 ⇔ x2 = 169 − 25 ⇔ x2 = 144 ⇔ x = √144 = 12
6 mar 11:54
frozen123: dzięki
6 mar 11:56