ciągi
123: Suma 100 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jest równa 2175
oraz a51=−22. Wyznacz ten ciąg.
5 mar 22:14
Tadeusz:
| 2a1+99r | |
| *100=2175 ⇒ 2a1+99r=43 |
| 2 | |
a
1+50r=−22
5 mar 22:38
ciąg:
S
n= me*n , m
e −− mediana , n ilość wyrazów
| a50+a51 | |
| *100=2175 ⇒ a50= 65,5 |
| 2 | |
r= −22−65,5= .....
a
n=a
51+(n−51)*r=.....
5 mar 22:39
ciąg:
@T.... sz 2175: 50= 43,5
5 mar 22:41
Tadeusz:
jasne
5 mar 22:42
123: dlaczego z a1+an pojawia się
2a1+99r?
wiem że a1 to −22−50r
5 mar 22:44
Tadeusz:
to drugie równanie
a51=a1+50r
5 mar 22:47