Prosba
Antonni: Dobry wieczor
Prosze o napisane do udowodnienia nierownosci na poziomie maturalnym
Mam z tym duzo klopotow wiec w najblizszym czasie porozwiazuje sobie .
dziekuje bardzo
5 mar 20:36
Antonni: Oczywiscie niektore sobie znajde z dziale Matura
5 mar 20:58
g: 2n> n
udowodnij
5 mar 21:13
Antonni: Dzieki
Ale to chyba trzeba indukcyjnie a indukcji nie ma .
Ale poszukam .
5 mar 21:23
b.: Da się też inaczej, bez indukcji.
5 mar 21:24
Benny: f(x)=2x−x
f'(x)=ln2*2x−1
dla x≥1 funkcja rośnie
f(1)=1>0
No i dalej wiadomo dlaczego.
5 mar 21:34
Antonni: Mozna inaczej ?
7 mar 08:38
b.: Można.
7 mar 08:57
Antonni: To poprosze bys pokazal
7 mar 09:02
Jerzy:

Graficznie. Wyrazy ciągów układaja się na podanych krzywych.
7 mar 09:13
Antonni: dzieki .
7 mar 09:16
b.: Dla n>=1 zachodzi (z dwumianu Newtona):
| | | | | |
(1+1)n ≥ | 1n 10 + | 1n−1 11 = 1 + n > n. |
| | | |
7 mar 09:32
Antonni: Rozumiem i dziekuje
7 mar 09:34