kiedy liczba jest pierwiastkiem wielomianu
Adam: Jak nazywało się to twierdzenie, że jeśli W(a)=0 to a jest pierwiatkiem wielomianu W?
5 mar 20:17
Adamm: nie ma takiego twierdzenia, to jest definicja pierwiastka wielomianu
5 mar 20:18
karty do gry: Definicja pierwiastka wielomianu.
5 mar 20:19
Benny: Weźmy sobie pewien wielomian W(x)=anxn+an−1xn−1+...+a1x+a0
Podzielmy wielomian przez x−a.
W(x) możemy wtedy zapisać jako
W(x)=(x−a)Q(x)+R(x)
Oczywiście R(x) jest stopnia zerowego.
W(a)=(a−a)Q(x)+R(a)
W(a)=R(a)
R(x) ma stopień równy 0, więc
W(x)=(x−a)Q(x)+R(a)
Jeśli wielomian dzieli się bez reszty(tj. R(a)=0) to mamy, że W(x)=(x−a)Q(x), czyli a jest
pierwiastkiem wielomianu.
5 mar 20:22
Adamm: Benny, mówisz o twierdzeniu Bezout, to co innego
5 mar 20:24
Benny: Mówię o twierdzeniu, które nawiązuje do tematu
5 mar 20:25