uklad rownan
qeeq: Układ równań { 2x− 3y = − 5
−4x + 6y = − 10.
A) nie ma rozwiązań
B) ma dokładnie jedno rozwiązanie
C) ma dokładnie dwa rozwiązania
D) ma nieskończenie wiele rozwiązań
odpowiedz A? bo jak to sie obliczy to wychodz 0=−20
5 mar 20:17
Adamm: tak
5 mar 20:19
Janek191:
2 x − 3 y = − 5 / *2
− 4 x + 6 y = − 10
4 x − 6 y = − 10
− 4 x + 6 y = − 10
−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronmai
0 = − 20 sprzeczność − brak rozwiązań
5 mar 20:19
KKrzysiek:
Policz sobie wyznacznik z tego tw. Cramera
| 2 −3 |
|−4 6| = 2*6 − (−3)(−4) = 12 − 12 = 0
W = 0 więc nie ma rozwiązań
5 mar 21:17