hmmm
cynamonek: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna sciany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy
kąt o mierze równej 450. Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa wiedząc, że jego
objętość jest równa 2 √3
5 mar 20:16
Marcin: v=2√3=Pp*H=a2*√3/4 * a
a=2
Pb=2*2 * 3=12
Chyba tak ale robiłem w pamieci więc nie jestem pewny
5 mar 20:40
Mila:
![rysunek](rys/130180.png)
ΔC'CB− Δprostokątny równoramienny:
H=a
a
3=8
a=2
P
b=3*a
2=3*2
2
Pc=12
5 mar 20:52
cynamonek: hmmm wyszło i zrobiłem tak samo. Tylko nie wiem jaka to jest różnica przekątna ściany bocznej
tworzy z PŁASZCZYZNĄ a z KRAWĘDZIĄ PODSTAWY. I nie wiedziałem jak to zrobić Jest jakaś
różnica?
dziękuję za pomoc
5 mar 21:23
Mila:
Tu nie ma .
5 mar 21:25