Bardzo proszę o pomoc
Dominik: Z n−elementowego zbioru X losujemy podzbiór A, po czym zwracamy wszystkie wylosowane elementy
i ponownie ze zbioru X losujemy podzbiór B. Przy obu losowaniach, prawdopodobieństwo otrzymania
każdego podzbioru zbioru X jest jednakowe, wliczając w to zbiór pusty i cały zbiór X. Ile
wynosi
prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane zbiory A i B są rozłączne?
5 mar 20:10
wmboczek: Ω=2n*2n
A=suma możliwości 2n−k gdzie k było liczebnością podzbioru z pierwszego losowania
coś takiego chyba wyjdzie
P=(2n+1−1)/22n
5 mar 20:24