funkcja liniowa
frozen123: Wyznacz wzór funkcji liniowej do której nalezy punkt A=(0,3) i która dla argumentów z
przedziału (−nieskonczonsc ; −2) przyjmuje wartosci dodatnie.
5 mar 19:30
5 mar 19:34
frozen123: Chyba tak:
y=ax+b A=(0,3)
3=a x 0 x b
b=3
f(−2)=0
0=−2a+3
2a=3
a=3/2
y=3/2 x +3
5 mar 19:38
frozen123: Tylko tam A=(0,−3) pomylilo mi sie ma byc −
5 mar 19:47
Pytający:
![rysunek](rys/130177.png)
Wciąż jest nieskończenie wiele takich funkcji liniowych.
| −3 | |
Wzór tej zielonej funkcji z rysunku (przechodzącej przez (0,−3) i (−2,0)) to f(x)= |
| x−3. |
| 2 | |
Czyli warunek postawiony w zadaniu spełniają wszystkie funkcje postaci:
| −3 | |
f(x)=ax−3, gdzie a∊(−∞; |
| > |
| 2 | |
5 mar 20:10