Proszę o pomoc
Gapa32: Dany jest półokrąg. Rozpatrzmy trzy równoległe pomiędzy sobą cięciwy tego półokręgu – a, b, c.
Odległość pomiędzy cięciwami a i b jest równa odległości pomiędzy cięciwami b i c. Ponadto,
długości cięciw a, b, c wynoszą odpowiednio 26, 22 i 14. Ile wynosi promień danego półokręgu?
5 mar 18:55
Janek191:
![rysunek](rys/130172.png)
7
2 + (2 x + y)
2 = r
2
11
2 + (x + y)
2 = r
2
13
2 + y
2 = r
2
49 + 4 x
2 + 4 x y + y
2 = r
2
121 + x
2 + 2 x y + y
2 = r
2 / *(−2)
169 + y
2 = r
2 ⇒ y
2 = r
2 − 169
49 + 4 x
2 + 4 x y + r
2 − 169 = r
2
− 242 − 2 x
2 − 4 x y − 2 r
2 + 338 = − 2 r
2
49 + 4 x
2 + 4 x y = 169
−242 −2 x
2 − 4 x y = − 338
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 193 +2 x
2 = − 169
2 x
2 = 24
x
2 = 12
x = 2
√3
========
więc
4* 12 + 4*2
√3 y = 120
8
√3 y = 72
√3 y = 9
y = 3
√3
========
zatem
13
2 + y
2 = r
2
r
2 = 169 + 27 = 196
r = 14
======
5 mar 19:13
Gapa32: Dzięki wielkie
5 mar 19:27