analityczna
moniczka: Odcinek AB o koncach A(8, −2) i B(−8,6) jest przeciwprostokątna trójkata prostokatnego AB
Spodek D wysokosci poprowadzonej z wierzchołka C dzieli przeciwprostokątna na odcinki AD I DB
takie, ze |AD|: |DB|=5:3 wyznacz wierzchółek C
5 mar 18:19
Janek191:
![rysunek](rys/130175.png)
I AB I =
√162 + 82 =
√256 + 64 =
√320 =
√16*4*5
I AB I = 8
√5
8 x = 8
√5
x =
√5
r = 4 x = 4
√5
============
h
2 = 3 x * 5 x = 15 x
2
h =
√15 x =
√15*
√5 =
√25*3 = 5
√3
S = ( 0, 2) − środek odcinka AB
D = ( − 2, 3)
C = ( a, b)
( a + 2)
2 + ( b − 3)
2 = 75
a
2 + ( b − 2)
2 = 80
a
2 + 4 a + 4 + b
2 − 6 b + 9 = 75
a
2 + b
2 − 4 b + 4 = 80
−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
4a + 13 −2 b = − 5
4 a − 2 b = − 18
2 a − b = − 9
b = 2a + 9
zatem
a
2 + ( 2 a + 9 − 2)
2 = 80
a
2 + 4 a
2 + 28 a + 49 = 80
5 a
2 + 28 a − 31 = 0
Δ = 784 + 620 = 1 404
√Δ = 6
√39
| − 28 − 6√39 | |
a = |
| = −2,8 −0,6 √39 |
| 10 | |
b = − 5,6 − 1,2
√39 + 9 = 3,4 − 1,2
√39
C = ( −2,8 − 0,6
√39 ; 3,4 − 1,2
√39)
5 mar 19:58
'Leszek: Duzo prosciej robi sie to zadanie na wektorach
Wektor AB = [ −16 , 8 ] , wewktor AD = (5/8) *AB ⇒ AD = [ −10 , 5 ] oraz
AD = [ x−8 , y +2] ⇒ D(−2,3)
Wyznaczam prosta AB : y − 0,5 x + 2
Prosta DC : y = 2x +7 ( bo prostapadla do AB)
Punkt C( x , 2x +7)
Wektor CB = [ −8 −x , 6 − 2x −7] , wektor CA= [ 8 −x ,−2 − 2x −7]
I korzystamy z iloczynu skalarnego wektorow CA o CB = 0 .
5 mar 20:26