Napisz df( rozniczke I-go rzedu ) gdy f(x,y)
Luxforez: Napisz df( rozniczke I−go rzedu ) gdy
f(x,y) = e2x+y * lny
5 mar 18:01
Luxforez: Nie za bardzo mam pomysl jak t rozwiazac ?
Po x : 2e{2x+y} * lny + lny * e{2x+y}
Po y = e{2x} * lny + e{2x+y} * 1/y
5 mar 18:04
Luxforez: Luxforez: Nie za bardzo mam pomysl jak t rozwiazac ?
Po x : 2e2x+y * lny + lny * e2x+y
Po y = e2x * lny + e2x+y * 1/y
5 mar 18:05
Adamm: df=dx*f
x+dy*f
y
f=e
2x+ylny
f
x=2e
2x+ylny
| | e2x+y | |
df=dx*(2e2x+ylny)+dy*(e2x+ylny+ |
| ) |
| | y | |
5 mar 18:15
Luxforez: Adamm moglbys mi napisac dlaczego tak rozwiazales fx ?
Mi sie wydawalo ze fx = 2e2x+y * lny + lny * e2x+y
Dlaczego jest tak jak piszesz czyli : fx = 2e2x+ylny ( ten lny sie zeruje czy jak ? ,
jezeli tak to dlaczego ? )
5 mar 18:36
Jerzy:
Licząc po x , zmienną y trktujesz jak stałą,
a więc lny to stała.
5 mar 18:42
Luxforez: Zatem rozumiem z tego ze skoro traktuje ja jako C to podochodna z C to bedzie zero i druga
czesc tego wyglada tak ? :
fx = 2e2x+y * lny + 0 * e2x+y ( zero to ln+y czyli C a pochodna z C to zero ? )
5 mar 18:52
Jerzy:
(a*f(x))' = a*f'(x)
5 mar 19:11
Luxforez: Dobrze wiec ile sie w koncu poprawnie bedzie rownac fx ?
5 mar 19:34
Pytający: Tak jak napisał Adamm. Liczysz ze wzoru, który podał Jerzy (a=lny, f(x)=e2x+y).
5 mar 19:38
Jerzy:
Policz pochodną z f(x) = 5*e4x +2
5 mar 19:42
Luxforez: Policz pochodną z f(x) = 5*e4x +2
f'(x) = 0 * 5*e4x +2 + 5* 4e4x+2 = 20 e4x+2
5 mar 19:50
Jerzy:
Dobrze, tylko pierwsza część niepotrzebna. Stałą od razu wyciągamy przed pochodną.
5 mar 21:39
Luxforez: Czyli fx=2e2x+ylny tak ?
5 mar 21:50
Jerzy:
Tak.
5 mar 21:51
Dziadek Mróz:
f(x, y) = e
2x + y*ln(y)
f = f(x, y)
f = uv u = e
w w = 2x + y v = ln(y)
=====================================
| d | | d | | d | | d | |
| [f] = |
| [uv] = |
| [u]v + u |
| [v] = (1) |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
| d | | d | | d | |
| [u] = |
| [ew] = ew * |
| [w] = (2) |
| dx | | dx | | dx | |
| d | | d | | d | | d | |
| [w] = |
| [2x + y] = |
| [2x] + |
| [y] = 2 + 0 = 2 |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
| d | | d | | 1 | | d | | 1 | |
| [v] = |
| [ln(y)] = |
| * |
| [y] = |
| * 0 = 0 |
| dx | | dx | | y | | dx | | y | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2) = e
2x + y * 2 = 2e
2x + y
(1) = 2e
2x + y * ln(y) + e
2x + y * 0 = 2e
2x + y * ln(y)
| d | |
| [f(x, y)] = 2e2x + y * ln(y) |
| dx | |
=====================================
| d | | d | | d | | d | |
| [f] = |
| [uv] = |
| [u]v + u |
| [v] = (3) |
| dy | | dy | | dy | | dy | |
| d | | d | | d | |
| [u] = |
| [ew] = ew * |
| [w] = (4) |
| dy | | dy | | dy | |
| d | | d | | d | | d | |
| [w] = |
| [2x + y] = |
| [2x] + |
| [y] = 0 + 1 = 1 |
| dy | | dy | | dy | | dy | |
| d | | d | | 1 | | d | | 1 | | 1 | |
| [v] = |
| [ln(y)] = |
| * |
| [y] = |
| * 1 = |
| |
| dy | | dy | | y | | dy | | y | | y | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(4) = e
2x + y * 1 = e
2x + y
| | 1 | | 1 | |
(3) = e2x + y * ln(y) + e2x + y * |
| = e2x + y(ln(y) + |
| ) |
| | y | | y | |
| d | | 1 | |
| [f(x, y)] = e2x + y(ln(y) + |
| ) |
| dy | | y | |
5 mar 22:06