Czy istenije kwadrat którego boki zawierają sie w prostych l i k o po
Kamil: Czy istenije kwadrat którego boki zawierają sie w prostych l i k o podanych równaniach?
l: y=−√32x − 0.5√5
k: y= −4√2x + √54
5 mar 18:00
karty do gry: proste są równoległe, więc istnieje nieskończenie wiele takich kwadratów.
5 mar 18:01
Kamil: A są na to jakieś wzory? Mógłbyś wytłumaczyć jak to zrobić?
5 mar 18:03
karty do gry: Nie ma wzorów. Wystarczy sama intuicja.
5 mar 18:06
Antonni: p[32}= √16*p[2}= 4√2
to −√32= −4√2
Stad mamy ze sa wspolczynniki kierunkowe tych prostych jednakowe wiec te proste sa
rownolegle
5 mar 18:10
Mila:
![rysunek](rys/130176.png)
1)
l || k
Proste są równoległe, istnieje nieskończenie wiele kwadratów
o boku równym odległości między prostymi.
5 mar 19:58