geometria analityczna
Ilona: W trójkącie prostokątnym ABC (kąt B=90) dwa wierzchołki mają współrzędne A(4,−5) i C (−8,5).
Wyznacz współrzędne wierzchołka B wiedząc, że pole trójkąta ABC jest równe 61.
Znalazłam gdzieś, że to jest trójkąt równoramienny − wtedy wydaje się to proste. Tylko skąd
wiemy , że jest
prostokątny i równoramienny jednocześnie?
5 mar 17:48
Ilona: up − dlaczego trójkąt ABC jest równoramienny?
5 mar 18:40
Antonni: A dlaczego na starcie zakladasz ze to trojkat rownoramienny ?
Moze znajac pole nalezy policzyc jego wysokosc
Masz wtedy odlegosc punktu B od prostej AC
5 mar 19:23
Ilona: i co dalej? Nie mam prostej na której leży B. Zatem będzie nadal zawierał dwie niewiadome x i
y.
Podstawiając do wzoru na odległość punktu B od prostej AC nadal będą dwie niewiadome x i y.
5 mar 19:35
Ilona: Chyba wiem. Trzeba napisać równanie prostej równoległej do AC oddalonej od niej o h.
Wtedy będzie prosta zawierająca B.
5 mar 19:40
Antonni:
![rysunek](rys/130173.png)
Dlugosc odcinka AC=
√244= 2
√61 jest to dlugosc przeciwprostokatnej tego trojkata
| p | | 61 | |
wysokosc h = |
| = |
| = √61 |
| 0,5*AC | | √61 | |
Teraz dopiero z tego mozemy wnioskowac ze ten trojkata jest rownoramienny
Srodek okregu opisanego na trojkacie prostokatnym lezy w polowie przeciwprostokatnej czyli
promien tego okregu na dlugosc R=
√61
Wysokosc tez ma dlugosc h=
√61
Wiec podzieli ona przeciwprostokatna na dwie rowne czesci
To jest szkic do zadania i zobacz ze beda takie dwa punkty B
5 mar 19:49
Antonni: I tak mozesz zrobic jak piszsesz
1> Wyznaczyc proste rowno;egle do AC i oddalone o
√61 od niej
ze wzoru
Wyznaczysz wspolczynnik C
1 prostych rownoleglych (beda dwie
Z tym ze rownanie prostej AC doprowadzisz do postaci ogolnej i masz wspolczynniki A B i C
2. Z tego ze to jest trojkat rownoramienny wyznaczysz srodek ZC i piszsesz rownanie prostej
prostopadlej do AC i przechodzacej przez srodek
3> Wyznaczasz punkty przeciecia tych prostych rownoleglych z prosta prostopadla
4> Koniec zadania
5 mar 20:05