Maturalne
mat1510: Niech a
n oznacza sumę wszystkich liczb naturalnych podzielnych przez 3 i mniejszych bądz
równych 3n. Natomiast b
n oznacza sumę wszystkich liczb naturalnych niepodzielnych przez 3 i
mniejszych bądz równych 3n. Wyznacz granicę ilorazu a
n przez b
n przy n dążacym do
nieskonczoności.
![](emots/2/pytajnik.gif)
![](emots/2/pytajnik.gif)
Nawet nie wiem jak sie zabrac.
Pytający:
Mamy takie ciągi arytmetyczne:
c
n=3n−2 (c
1=1, r=3) // 1,4,7,...,3n−2
d
n=3n−1 (d
1=2, r=3) // 2,5,8,...,3n−1
e
n=3n (e
1=3, r=3) // 3,6,9,...,3n
Oznaczmy sumy ich n−początkowych wyrazów:
Wtedy:
| an | | Se | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| bn | | Sc+Sd | |
| | | n+1 | | 1 | |
=limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| |
| | | 2n | | 2 | |