Potrzebuje na jutrzejszą kartkówke pls!
kołi: 1.Dziedzina i działania!
(14/x2−9 − 10/x−3) : (2/x+3 − 2)
2.Rozwiązać:
3x+2/x+5 + 1/2 = x
3.Wyznaczyć zbiór argumentów dla których wartośc funkcji −x2−15x+4/x2+5x+6 jest <−1
5 mar 17:31
5 mar 17:34
kołi: Wie pan co, ja sprawdzałem wszystko od was itp, ale nie wiem jak przez co np: w przykładzie
drugim nie wiem co z tym 1/2 zrobić itp. To jest zbyt trudne ;cc
5 mar 17:43
Antonni: Naprawde ja Ciebie rozumiem ze masz problemy ale zrozum tez mnie ze ten zapis jest niejasny
Albo uzywaj nawiasow albo masz tam wpisz a otrzymasz i KLiknij po wiecej przykladow
Np czy to jest
WIdzisz ile jest mozliwosci ?
5 mar 17:49
Antonni: jest jeszcze jedna
5 mar 17:53
kołi: Przepraszam ale nie wiedzialem ze tak tez mozna
![](emots/2/jezyk2.gif)
1.
| 14 | | 10 | | 2 | |
( |
| − |
| ) : ( |
| −2) |
| x2−9 | | x−3 | | x+3 | |
2.
3.
5 mar 17:55
kołi: w ostatnim ma byc − x2 w liczniku ;c
5 mar 18:00
Antonni: Zadanie nr 2
x+5≠0 to x≠−5
lewa strona do wspolnego mianownika (x+5)*2
2(3x+2)+1*(x+5) | |
| =x |
2(x+5) | |
Teraz z proporcji
(7x+9)*1= (2x+10)*x
7x+9=2x
2+10x
−2x
2−3x+9=0
Δ= 9+72=81
Oba rozwiazania spelniaja to rownanie bo x≠−5
5 mar 18:20
kołi: Antonni czyli:
Zadanie 1:
| 14 | | 10(x+3) | | 2 | | 2(x+3) | |
[ |
| − |
| ] : [ |
| − |
| ] |
| (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | | (x+3) | | (x+3) | |
I dalej jest redukcja itp po czym odwracamy mianownik z licznikiem i mnozymy tak?
5 mar 18:35