optymalizacja
nie do konca to bylo tak:
Rozpatrujemy wszystkie graniastosłupy prawidłowe czworokątne, których pole powierzchni
całkowitej jest równe 2. Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa, który ma największą
objętość. Podaj te˛ największa objętość.
5 mar 17:09
nie do konca to bylo tak: zrobiłem to tak
2a
2+4aH=2 /:2
a
2+2aH=1
2aH=1−a
2
| | 1−a2 | | a2−a4 | | 1 | |
V=a2*H=a2* |
| = |
| =( |
| )*(a−a3) |
| | 2a | | 2a | | 2 | |
5 mar 17:16
nie do konca to bylo tak: a nie już się wszystko zgadza
5 mar 17:20