wykres
musli: Rozwiaż nierównosc − chodzi mi głównie jak natysowac wykres
(2−x)(3x +1) (2x−3) >0
5 mar 17:08
5 mar 17:13
musli: czyli jak to bedzie wygladac bo w zeszycie ma inaczej i wychodzi mi inaczej :
5 mar 17:27
Antonni: Policz miejsca zerowe i zauwaz ze (−x)*x*x=−x3 wiec wykres zacynamy rysowac od dolu
5 mar 17:29
Adamm: to ma być rysunek poglądowy, masz go zrobić na odwal się
(2−x)(3x+1)(2x−3)>0
−(x−2)(x+1/3)(x−3/2)>0
masz miejsca zerowe x=2, x=−1/3, x=3/2
zaznaczasz te miejsca na osi OX (osi OY nie rysujesz)
startujesz z prawego dolnego rogu i po kolei przechodzisz przez miejsca zerowe
5 mar 17:31
musli: a dlaczego nie górnego tylko dolnego ,przeciez jak jest liczba ujemna to zaczynamy od dołu
5 mar 17:36
Antonni: Przeczytaj sobie jeszcze raz post 17:36
5 mar 17:38
Adamm:
![rysunek](rys/130170.png)
zaczynasz z dołu po współczynnik przy największej potędze jest ujemny
5 mar 17:39