nierówności
zyx: | | 60 | |
Wykaż,. że jeśli x > 0, to x3 + |
| > 36 |
| | x | |
5 mar 16:26
Adamm: | x3+20/x+20/x+20/x | |
| ≥4√x3*(20/x)3 |
| 4 | |
z nierówności między średnią geometryczną a arytmetyczną
x
3+60/x≥8
4√500≈37,83>36
5 mar 16:31
Adamm: ⇔ x4−36x+60>0
f(x)=x4−36x+60
f'(x)=4x3−36=4(x3−9)
mamy minimum globalne dla x=3√9
f(3√9)=60−273√9>0
a ponieważ f(x)≥60−273√9 to f(x)>0
5 mar 16:37
Adamm: f(x)=x
3+60/x
| | (x−4√20)(x+4√20)(x2+√20) | |
f'(x)=3x2−60/x2=3 |
| |
| | x2 | |
mamy dwa ekstrema
ponieważ funkcja maleje od 0 do
4√20 i potem już tylko rośnie to dla x>0 musi być
f(x)≥f(
4√20)=8
4√500>36
5 mar 16:48