sprawdzenie zadania z funkcji wykładniczej
solniczka123: Wyznacz wszystkie wartości dla których liczby 52x−3 , 25x , 5x2 w podanej kolejności
tworzą ciąg geometryczny.
Mam coś takiego:
wyrazy ciągu: 2x−3, 2x, x2
podstawiłam to do własności ciągu geometrycznego i otrzymałam że
x2(2x−7)=0 czyli x=0 lub x=7/2
czy to jest dobrze zrobione?
5 mar 15:57
Jerzy:
Nie
(25x)2 = 52x−3*(5x)2
5 mar 16:00
g: wyrazy an = {2x−3, 2x, x2} powinny tworzyć ciąg arytmetyczny, wtedy 5an będą
tworzyć ciąg geometryczny.
5 mar 16:02
'Leszek: Czyli 4x = x2 + 2x − 3 ⇔ x2 −2x −3 = 0 i.t.d...
5 mar 16:26
solniczka123: delta dodatnia więc raczej dobrze, dziękuję bardzo!
5 mar 18:28