Prosta l o równaniu 2x+3y-1=0 i prosta m o równaniu ax-y+5=0 są prostopadłe.
fr: Prosta l o równaniu 2x+3y−1=0 i prosta m o równaniu ax−y+5=0 są prostopadłe.
Oblicz a.
5 mar 15:48
Jerzy:
3y = −2x + 1
y = −3/2x +1/3
y = ax + 5
5 mar 15:54
fr: mógłbyś wytłumaczyć jak to zrobiłeś
![](emots/2/kwasny.gif)
?
5 mar 16:03
Jerzy:
Proste:
y = a1*x + b1
y = a2*x + b2
Są prostopadłe, gdy: a1*a2 = −1
5 mar 16:05
Kamil: dlaczego jak dzieliłeś przez 3 to w mianowniku masz 2? Bo teraz mi nie wychodzi
![](emots/2/kwasny.gif)
"y = −3/2x +1/3"
5 mar 18:13