funkcja liniowa
frozen123: 1.Prosta o równaniu y=−3x+1 jest styczna do okręgu o środku w punkcie S=(4,3).Oblicz
współrzędne
punktu styczności danej prostej z tym okręgiem.
5 mar 15:33
Jerzy:
Promień okręgu to odległość punktu S od prostej.
5 mar 15:34
Jerzy:
Albo ... napisz równanie prostopadłej do danej przechodącej przez środek okręgu
i znajdź punkt przecięcia.
5 mar 15:36
Janek191:
![rysunek](rys/130163.png)
Napisz równanie prostej SK prostopadłej do danej prostej.
K − punkt wspólny tych prostych.
5 mar 15:37
frozen123: to bedzie chyba
y=−3x+1 S=(4,3)
3=1/3−4+1
b=2−4/3=5/3
y=1/3x+5/3
5 mar 15:38