x | ||
podstaw: | = t | |
2 |
1 | 1 | |||
∫ | dx=∫ | dt=arcsin(t)+c=arcsin(x/2)+c | ||
√4−x2 | √1−t2 |
dx | dx | dt | ||||
∫ | = 0,5 ∫ | = ∫ | = arcsin t = | |||
√4 − x2 | √1− (x/2)2 | √1−t2 |
dx | ||
∫ | ||
√4−x2 |
2−2t2 | −2−2t2+4 | 4 | ||||
x= | = | =−2+ | ||||
1+t2 | 1+t2 | 1+t2 |
4t | ||
√4−x2=(2+x)t= | ||
1+t2 |
8t | ||
dx=− | dt | |
(1+t2)2 |
1+t2 | (−8t) | ||
∫ | dt | ||
4t | (1+t2)2 |
dt | ||
−2∫ | =−2arctan(t)+C | |
1+t2 |
√4−x2 | ||
=−2arctan( | )+C | |
2+x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |