Obicz maksymalną objętość stożka
Karol: Obwód trójkąta równoramiennego wynosi 2p. Jaką długość powinny mieć boki tego trójkąta aby
objętość bryły powstałej przez obrót trójkąta dokoła jego osi symetrii była największa?
5 mar 15:15
Karol: Proszę o jakieś wskazówki co do pochodnej
5 mar 15:16
Janek191:
![rysunek](rys/130160.png)
2 r + 2 b = p ⇒ 2 b = p − 2 r ⇒ b = 0,5 p − r
b
2 = 0,25 p
2 − p*r + r
2}
h =
√ b2 − r2
| 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| π r2*h = |
| π r2*√b2 − r2 = |
| π r2*√0,25 p2 − p*r |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| 1 | |
V(r) = |
| π √ 0,25 p2 r4 − p*r5 |
| 3 | |
więc
| 1 | | p2 r3 − 5p*r4 | |
V '(r) = |
| π * |
| = 0 ⇔ p2 r3 = 5 p r4 |
| 3 | | 2 √ 0,25 p2 r4 − p*r5 | |
p = 5 r
r = 0,2 p
więc
a = 2 r = 0,4 p
b = 0,3 p
========
5 mar 15:32
Janek191:
Pomyłka zamiast 2p wpisałem p
5 mar 15:39