Wyznacz równanie kierunkowej prostej przechodzącej
igor: Wyznacz równanie kierunkowej prostej przechodzącej przez a(−1,3) b(1,7)
5 mar 15:01
5 mar 15:02
Janek191:
![rysunek](rys/130158.png)
y = a x + b
| y2 − y1 | | 7 − 3 | |
a = |
| = |
| = 2 |
| x2 − x1 | | 1 −(−1) | |
y = 2 x + b oraz B = (1, 7), więc
7 = 2*1 + b ⇒ b = 5
Odp. y = 2 x + 5
==============
5 mar 15:06
igor: w odpowiedziach pisze ze y= −3x
5 mar 15:11
Jerzy:
To kiepska odpowieź ( w książce)
5 mar 15:12
Janek191:
To źle pisze w odpowiedziach lub złe podałeś punkty A i B
5 mar 15:12