stozek
To cała ja: Dany jest stozek o objetosci 5π, w którym stosunek wysokosci do promienia podstawy jest równy
5:9. Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
policzy ktoś bo nie potrafie pls z góry dziekuję
5 mar 14:25
Jerzy:
| 1 | | 5r | |
V = |
| πr2*H i H = |
| → i oblicz r |
| 3 | | 9 | |
mając r wyliczysz tworzacą i po zadaniu.
5 mar 14:32
To cała ja: a mam pytanie czy można w zadaniu oznaczyć r jako r=4x a wysokość jako H=5x i wyliczyć z tego r
i H
![](emots/2/pytajnik.gif)
i potem tworzaca z pitagorasa
5 mar 14:34
Jerzy:
Nic to nie daje.
5 mar 14:35
5 mar 14:35
5 mar 14:37
Jerzy:
Nie ... r = 3
5 mar 14:40
To cała ja: no to dobrze to ta druga odpowiedz
5 mar 14:41
Jerzy:
Tak.
Teraz policz towrzącą
5 mar 14:43