Pole
mat1510:
![rysunek](rys/130154.png)
Pole zacieniowanej figury na rysunku jest równe ( na zielono jest cały wyznaczony obszar )
5 mar 14:19
mat1510: pomoże ktoś ?
5 mar 15:19
Adamm: 1. czy to jest trójkąt prostokątny
2. czy zamalowany obszar jest trapezem, a jego podstawa jest równoległa do boku trójkąta
5 mar 15:25
mat1510: napisałem wszystkie informacje jakie były w tym zadaniu
![](emots/2/kwasny.gif)
, tak ten zamalowany obszar to trapez
, tylko nie wiedziałem jak pomalować całego
5 mar 15:47
Mila:
| 3 | |
x= |
| górna podstawa trapezu |
| 2 | |
6y=27, y=4.5 dolna podstawa trapezu
5 mar 16:42
Mila:
ostatnia linijka do poprawy:
5 mar 16:43
mat1510: dziękuję, ja nie liczyłem niepotrzebnie pola tych małych trójkątów i ciagle mi nie wychodziło
5 mar 17:13
Mila:
Pola Δ też można policzyć, to będzie II sposób.
1) Pole dużego Δ:
2) pole górnego małego Δ
| 1 | | 27 | | 3 | |
PmΔ=( |
| )2*27= |
| = |
| |
| 6 | | 36 | | 4 | |
3) Pole średniego Δ
| 3 | | 1 | | 27 | |
PsΔ=( |
| )2*27= |
| *27= |
| |
| 6 | | 4 | | 4 | |
5 mar 18:11