Kapitalizacja odsetek składana
Żenibystudent: Zadanie 1.
Depozyt =1000 zł
Stopa procentowa =12 % w skali roku
a)kapitalizacja co miesiąc
b)kapitalizacja co 3 miesiące
c)kapitalizacja co 2 lata
Sprawa z tym zadaniem ma się tak ,że jestem w posiadaniu wzorów na to banalne zadanie, ale
bardzo mnie mylą oznaczenia. Robię to według jednego wzoru :wychodzi inaczej , patrzę na to
zadanie z punktu drugiego wzoru i też wychodzi coś innego.
Pomożecie? Z góry dzięki za wszelką pomoc.
5 mar 14:11
Pytający:
K
n − kapitał po n latach
K
p − kapitał początkowy
p − oprocentowanie w skali roku
k − roczna liczba kapitalizacji (k=rok/okresKapitalizacyjny)
U Ciebie:
K
p=1000zł
p=12%=0,12
| | rok | | 12 miesięcy | |
a) k= |
| = |
| =12 |
| | miesiąc | | miesiąc | |
| | rok | | 12 miesięcy | |
b) k= |
| = |
| =4 |
| | 3 miesiące | | 3 miesiące | |
Problem w tym, że nie podałeś n (okresu, po którym kwota Cię interesuje).
5 mar 16:14
5 mar 16:20