Blagam o obliczenia
Olka i Piotrek: Przekątna prostokąta długości 4√2 tworzy z bokiem tego prostokąta kat 45 st. Pole tego
prostokąta
jest równe:
A. 32 B. 64 C. 16√2 D. 16
5 mar 13:59
Jerzy:
To kwadrat.
5 mar 14:00
Jerzy:
a√2 = 4√2 ⇔ a = 4
P =a2 = 42 = 16
5 mar 14:01
Janek191:
![rysunek](rys/130151.png)
P = 0,5*(4
√2)
2 = 0,5*32 = 16
lub
P = 4
2 = 16
5 mar 14:02
Olka i Piotrek: A może być tak obliczone sin 45 i z własności 45 stopni?
5 mar 14:07
Jerzy:
Może.
5 mar 14:08
Olka i Piotrek: Pomzecie dalej?
5 mar 14:10
Jerzy:
a | | √2 | | 8 | |
| = sin450 ⇔ a = d*sin450 = 4√2* |
| = |
| = 4 |
d | | 2 | | 2 | |
5 mar 14:11
Olka i Piotrek: Rozwiązaniem równania |4x+1|=5 są liczby
A. 1 i −1.5 B. −1 i 1.5 C. −4, 4 D. −2.5 i 1
5 mar 14:14
Olka i Piotrek: Z innym zadaniem w sensie
5 mar 14:14
Jerzy:
To wrzucaj.
5 mar 14:14
Olka i Piotrek: Jest wyżej
5 mar 14:15
Jerzy:
|4x+1I = 5 ⇔ 4x+1 = 5 lub 4x+1 = −5 ..... i licz dalej.
5 mar 14:16
Olka i Piotrek: To będzie ODP A.
5 mar 14:19
Jerzy:
Tak.
5 mar 14:21
Olka i Piotrek: To jeszcze
Funkcja f określona jest wzorem f(x)x2−6x+9. Wówczas punkt p=(3,0):
a) leży powyżej wykresu tej funkcji
b) jest wierzchołkiem paraboli będącej wykresem tej funkcji
c) jest punktem przecięcia wykresu tej funkcji z osią Y
d) leży poniżej wykresu tej funkcji.
5 mar 14:25
Jerzy:
Odp: b)
y
w = f(3) = 0
5 mar 14:27
Olka i Piotrek: Delty nie trzeba liczyć?
5 mar 14:31
Jerzy:
A po co ?
5 mar 14:32
Olka i Piotrek: | 4x | |
Do dziedziny funkcji określonej wzorem f(x)= |
| nie należą liczby 3 i −2. Wynika |
| (x−a)(x−3) | |
z tego ze
liczba a jest równa:
A. 3 B. −3 C. 2 D.−2
5 mar 14:34
Olka i Piotrek: Nie wiem w sumie
5 mar 14:35
Jerzy:
a = −2 , bo: − 2 − (−2) = −2 + 2 = 0
5 mar 14:38
Olka i Piotrek: Nie rozumiem
5 mar 14:39
Jerzy:
Jeśli a = −2 to masz w mianowniku (x+2) , a ten nawias się zeruje dla: x = −2,
czyli liczba x = −2 nie należy do dziedziny.
5 mar 14:41
Olka i Piotrek: Napisz mi to teraz liczbami
5 mar 14:42
Jerzy:
Dla jakiego x wyrażenie : x + 2 jest równe 0 ?
5 mar 14:44
Olka i Piotrek: X=−2
5 mar 14:47
Jerzy:
Zatem x = −2 nie należy do dziedziny.
5 mar 14:48
Olka i Piotrek: Miary kątów trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny a
n i różnicy r. Wynika z tego ze:
| a1 | |
A. A1−r=60 st B. A1+r=60 st C. |
| =60 st D. A1*r=60 st |
| r | |
5 mar 15:01
Olka i Piotrek: Halo?
5 mar 15:09
Zdzisław: 180o = α + β + γ
180o = α + α + r + α + 2r
180o = 3α + 3r // :3
60o = α + r ⇒ 60o = A1 + r
Odpowiedź B.
5 mar 15:13